Jagoda kamczacka podobnie jak borówka amerykańska jest owocem słynącym ze swoich właściwości leczniczych. Dzięki licznym składnikom cennym dla naszego zdrowia pomaga łagodzić różne dolegliwości, a także działa profilaktycznie. Jej krzewy naturalnie występują na terenie północno-wschodniej Azji, gdzie od wieków wykorzystuje się ich owoce w medycynie ludowej. Bez żadnego problemu możemy posadzić jagodę kamczacką także w przydomowym ogrodzie, by jej owoce mieć na wyciągnięcie. Jakie właściwości wykazują owoce jagody kamczackiej?
Jagoda kamczacka składniki odżywcze
Jagody kamczackie zawierają całą paletę ważnych dla organizmu składników. Są doskonałym źródłem witaminy C. Zawierają jej niemal tyle samo, co owoce porzeczki, która uznawana jest za owoc o jej największym stężeniu. Owoce jagody kamczackiej zawierają także szereg witamin z grupy B, witaminę A, magnez, fosfor, wapń czy potas, a także kwasy organiczne (kawowy oraz chlorogenowy). Każdy z tych składników jest ważny dla naszego organizmu, jednak za najważniejsze uważa się związki fenolowe. Należą do nich antocyjany, flawonoidy, proantocyjanidyny, a także kwasy fenolowe. Dzięki ich obecności jagoda kamczacka wykazuje najsilniejsze działanie antyoksydacyjny spośród wszystkich owoców. Jest ono nieocenione dla organizmu.
Jagoda kamczacka właściwości
W medycynie ludowej owoce jagody kamczackiej wykorzystywane są w celu obniżenia ciśnienia tętniczego i poprawy stanu układu krążenia. Mają spowalniać postępowanie jaskry oraz zapobiegać anemii. Stosowane są także w przypadku dolegliwości ze strony układu pokarmowego, w leczeniu zakażeń bakteryjnych oraz jako środek przeciwmalaryczny. W regionach jej naturalnego pochodzenia, przekonanie o działaniu leczniczym jej owoców przez wieki opierane było na doświadczeniu, ale bez trudu można wykazać, że jagoda kamczacka właściwości znane w tamtym rejonie zawdzięcza budującym jej owoce składnikom.
Jak już zostało wspomniane wśród wszystkich owoców, jagody kamczackie wyróżniają się najsilniejszym działaniem antyoksydacyjnym. Znaczy to, że zwalczają wolne rodniki odpowiadające w organizmie za przedwczesne starzenie się komórek oraz rozwój licznych chorób. Dzięki temu są ważnym elementem profilaktyki chorób krążenia czy nowotworów. Chronią przed stresem oksydacyjnym, który niekorzystnie wpływa na stan mózgu, a także mogą łagodzić objawy depresji. Zawarte w nich fenole pomagają uniknąć także otyłości i cukrzycy.
Owoce jagody kamczackiej wzmacniają również żyły, pomagają obniżyć poziom złego cholesterolu, a także obniżają ciśnienie krwi. Ponadto działają antybakteryjnie, ze względu na witaminę A poprawiają jakość widzenia, a dzięki witaminie C wpływają korzystnie na odporność organizmu. Jagody kamczackie są pomocne także przy okazji zapalenia pęcherza, a dzięki kwasom organicznym wpływają pozytywnie na pracę jelit.