Witarianizm od kuchni

RitaE / Pixabay

Współczesność proponuje różne style życia i rozmaite diety, które wpływają na naszą ogólną kondycję i poziom energii. Coraz większym zainteresowaniem na całym świecie cieszy się witarianizm, z angielska nazywany raw food.

Różne oblicza surowej diety

Surowa dieta witarianizm ma rozmaite oblicza. Nie zabrania ona spożywania konkretnych produktów, wprowadza jednak ograniczenie co do sposobu przyrządzania posiłków. Nie jest dozwolona obróbka termiczna, powyżej 40 stopni Celsjusza. Można zatem podgrzać danie, ale nie wolno gotować, smażyć ani grillować.

Witarianizm ma trzy główne nurty: wegański (produkty wyłącznie pochodzenia roślinnego), wegetariański (bez mięsa lub bez mięsa i jajek) oraz wszystkożerny. Choć trzeba przyznać, że najczęściej występuje w tym pierwszym wariancie.

Ciekawym pomysłem na witarianizm wegański jest odmiana diety o nazwie raw till 4, która zakłada spożywanie wyłącznie warzyw i owoców. Do godziny 16:00 jemy je w formie surowej, po tej godzinie możemy przyrządzić gotowane dania. To świetne rozwiązanie, które nie chcą całkiem rezygnować z ciepłego posiłku w ciągu dnia.