Kto powinien jeść orzechy włoskie

Mupfel80 / Pixabay

Zalety orzechów włoskich są nieocenione. Korzystnie wpływają na pracę licznych układów i narządów, między innymi układ odpornościowy, układ krążenia, układ nerwowy, skórę, żołądek czy mózg. Orzechy włoskie wartości swe zawdzięczają zawartości licznych minerałów. Wśród nich możemy znaleźć potas, magnez, fosfor, wapń, cynk i żelazo. Dodatkowo w orzechach znajdziemy również bogactwo witamin z grupy A, B i E. Najwięcej, bo aż sześćdziesiąt pięć procent stanowią nienasycone kwasy tłuszczowe.

 

Ktoś może zapytać, jak coś co w sześćdziesięciu pięciu procentach składa się z tłuszczów może być zdrowe? Oczywiście, że może. Nienasycone kwasy tłuszczowe są nam bardzo potrzebne. Pomagają zwalczać zły cholesterol, poprawiają pracę układu krążenia, wspomagają układ odpornościowy, biorą udział w procesie rozpuszczania i wchłaniania witamin z grupy A. Dodatkowo minerały zawarte w orzechach wspierają ogólny rozwój organizmu. W związku z powyższym dzieci powinny znaleźć je w codziennych posiłkach.
Ze względu na wysoką kaloryczność, zaleca się spożycie orzechów włoskich w pierwszej połowie dnia, najlepiej na śniadanie. Mimo to powinny się one znajdować w naszych posiłkach, również podczas diety odchudzającej. Wysoka kaloryczność w tym przypadku ustępuje pola licznym wartościom odżywczym, a zdrowe kalorie są lepiej przyswajalne i łatwiej spalają się na przykład podczas uprawiania sportu.